Určite si tiež niekedy prajete, aby leto trvalo večne a aby sa jedlo dokázalo pripraviť samo! Máme pre vás jeden tip, ktorý by vás k tomu mohol priblížiť. Zoznámte sa s našimi výrobkami určenými do mrazničky - Aljaška. Pomôžu vám čo najlepšie zužitkovať najčerstvejšiu, najzdravšiu a najfarebnejšiu úrodu sezóny. Zároveň vám poradíme, ako plodiny pripraviť na zamrazovanie, aby ste si ich mohli užívať po celý rok!
Aby leto trvalo po celý rok…
Zásoby & plánovanie vopred
Patrí vaša rodina do kategórie “zaneprázdnená”? Zdajú sa vám prázdniny dlhé, ale čas sa vám javí ako nedostatočný? Myšlienka väčšieho nákupu a varenia o pár porcií viac nie je vôbec zlá. Naše nádoby do mrazničky vám uľahčia plánovanie. Či už pôjde o rodinné jedlo, ktoré uvaríte vopred, nečakanú návštevu alebo chaotické dni pred začiatkom školského roka či Vianoc. Navyše nákup väčšieho množstva zeleniny a ovocia v sezóne je lacnejší. Nehovoriac o tom, že sú suroviny vtedy najchutnejšie!
Náš sortiment nádob do mrazničky je veľmi široký, a preto nádoby Aljaška ponúkame
v rozličných veľkostiach a objemoch. Môžete rozmraziť presne to, čo potrebujete. Nemusíte rozmrazovať celú porciu. Pomôže vám to naplánovať zamrazenie presného množstva ovocia
na koláč alebo zeleniny do polievky. Nebudete plytvať potravinami a využijete všetko čerstvé ovocie a zeleninu, ktoré ste neskonzumovali.
Tip: Naplánujte si jedálny lístok na celý týždeň vopred. Do mrazničky si nemusíte pripraviť len obed. Môžete do nej prichystať nádobu so zdravou ovocnou desiatou, zeleninu
na popoludňajšie občerstvenie alebo ingrediencie na rýchlu zdravú večeru. Ušetríte svoj čas
a energiu na veci, ktoré máte radi.
Vlastná úroda
Možno si ich pestujete sami na záhrade alebo samozber používate ako perfektnú výhovorku
na rodinný výlet. Zber bobúľ je zábava pre každého. Jahody, maliny, čučoriedky, ostružiny... ovocie skvelé na torty, koláče alebo džemy. Po zbere časť čerstvého ovocia dajte do nádob Aljaška a zamrazte, aby ste si ich mohli užiť aj neskôr.
Tip: Pripravte si nepečený cheesecake s bobuľovým ovocím. Tento dezert je zrodený
pre pôžitok!
Jednoducho sa dá pripraviť aj recept na džem, ktorý sa hodí na toasty, palacinky, lievance
alebo dolky k čaju: Malinový džem s chia semienkami.
1. V Perfektnom cedítku umyte 250 g malín.
2.V Super šéfovi rozmixujte 2 lyžice chia semienok s 1/3 malín. Potom prilejte 3 lyžice agávového sirupu a 2 lyžice citrónovej šťavy. Mixujte pribl. 30 sekúnd.
3. Pridajte zvyšné maliny a potiahnite za povrázok 3-4 krát.
4. Vložte do Aljašky 450 ml, uzavrite vekom a uskladnite.
Aj v zime môžte jesť letné plodiny
Nádoby Aljaška sú navrhnuté tak, aby vzduch v mrazničke okolo nich optimálne prúdil, preto ich obsah rýchlejšie zamrzne. A keďže proces mrazenia spomaľuje chemické
a mikrobiologické procesy, ktoré kazia jedlo, budú vaše suroviny alebo pokrmy chutné
i o mesiac neskôr. Presne tak, ako v čase, keď ste ich vkladali do nádob.(1) Takže keď padá sneh, ale vy máte náladu na ľahkú letnú večeru, stačí vybrať trochu zeleniny a tuniaka
z vašej mrazničky a pripraviť si tuniakové špízy s miešaným šalátom, ktorý vám pripomenie horúce dni.
Nie ste si istí, čo dať do akej nádoby Aljašky? Tu je pár tipov:
· 170 ml – Veľmi praktická nádoba na malé porcie. Uskladníte v nej bylinky, omáčky alebo džemy.
· 450 ml - Vďaka tejto praktickej veľkosti budete mať na zvyšky z obeda alebo večere vždy miesto v mrazničke. Nádoba je vhodná aj na porcie polievky alebo drobné koláče.
· 1 l - Táto veľkosť je ideálna na dlhšie suroviny ako je špargľa, mrkva, kuracie stehná, ryby, roláda a všetky druhy ovocia!
· 1,1 l – Nádoba sa hodí na dusené pokrmy alebo husté polievky. Len si predstavte, ako vás zohreje guláš po vychádzke v chladných jesenných alebo zimných dňoch! Je to ideálna veľkosť na 2-3 porcie polievky alebo 3-4 porcie bolonskej omáčky.
· 2,25 l – Nádoba vhodná na väčšie množstvo nie moc vysokého mäsa (ako jahňacie kotlety, rebrá, steaky, ryby), rovnako ako na zeleninu ( fazuľa, pór). Môžete do nej ukladať aj ovocie, pretože táto nádoba je dostatočne široká, takže sa ovocie
pred zmrazením nepomačká.
Tip: (2) Psst! Chcete poznať tajomstvo dokonalej mrazenej zeleniny? Pred zmrazením ju blanšírujte (blanšírovať = rýchlo prejsť varom a potom schladiť v ľadovej vode, ktorá proces varenia zastaví). Tým sa zablokujú enzýmy, ktoré znehodnocujú jedlo, a zabije sa väčšina prítomných mikroorganizmov.
Udržateľný život
Ak si na trhu kupujete čerstvé ovocie a zeleninu, nebaľte ich do plastových vreciek alebo tašiek. Chovajte sa zodpovedne a neplytvajte plastami na jedno použitie. Zoberte si so sebou nádobu Prima klima II. Suroviny v nej môžete nechať uložené v chladničke alebo ich umyť, premiestniť do Aljašky a uskladniť do mrazničky.
Rozmrazovanie
Vďaka svojmu dizajnu ľahko spojíte všetky 3 nádoby Aljašky 680 ml, 3 ks pomocou jedného veka, čo znamená, že zaberú v mrazničke menej cenného priestoru. Chcete si zohriať jedlo len pre seba? Rozmrazte nádoby a pomocou Optimum II klieští vyberte svoju porciu. Nerozmrazujte pri izbovej teplote, zabránite množeniu mikroorganizmov. Namiesto toho sa pokúste rozmrazovať v chladničke. Pokiaľ ide o zeleninu, väčšina sa dá jednoducho variť priamo, bez toho aby ste museli čakať na rozmrazenie.
Zmraziť či nezmraziť? To je otázka.
Pokiaľ ste sa rozhodli používať naše nádoby Aljaška na zmrazovanie a chcete sa uistiť, že ich používate na správne suroviny alebo pokrmy, tu je zoznam, čomu sa máte vyhnúť. Nezmrazujte:
• Zeleninu používanú na čerstvé šaláty ( majú vysoký obsah vody: šalát, uhorka, žerucha, zeler)
• Vaječné pokrmy (uvarené bielky, pusinky, majonézy a polevy)
• Mliečne omáčky
• Surové zemiaky
• Želatínu
• Soľ
• Droždie
A čo životnosť zmrazených surovín či pokrmov? Verte alebo nie, zmrazenie pri teplote -18 °C vám zaistí zásoby na 8 až 12 mesiacov! Takže sa nebojte, že by ste si leto neužili v zime.
Inšpirovali sme vás? Ponorte sa hlbšie do problematiky, ako zvýťaziť nad horúcimi dňami!