Skip to content
Back to Recipes

Rýchle omáčky k cestovinám

Rýchle omáčky k cestovinám

Ingredients (6 people):

Bolonská omáčka 

  • 1 olúpaná a nasekaná cibuľa
  • 1 olúpaný strúčik cesnaku
  • 2 polievkové lyžice oleja (± 30 ml)
  • 3 lyžice koncentrovaného paradajkového pretlaku(± 45 ml)
  • 1 kocka dehydrovaného hovädzieho vývaru
  • 1 lyžička suchých bylín (tymian, oregano…)
  • 250 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 lyžička cukru (± 5 ml)
  • 1 konzerva nakrájaných paradajok (± 400 g)
  • Soľ a čierne korenie

Hríbová omáčka

  • 100 g hríbov 
  • 1 polievková lyžica oleja (± 15 ml)
  • 1 kocka kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 400 ml smotany
  • 2 lyžičky kukuričného škrobu (± 10 ml)
  • Soľ a čierne korenie

Horčicová omáčka

  • 250 ml smotany
  • ½ kocky kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 2 polievkové lyžice horčice (± 30 ml)
  • Soľ a čierne korenie

Preparation time: 10 min.

Cooking time: 15 min.

Difficulty: easy

Preparation:

Bolonská omáčka
1. V Micro plus kanvici 1 l zmiešajte nakrájanú cibuľu, cesnak a olej, priklopte a vložte do mikrovlnnej rúry na 600 W na dobu 3 min. 
2. Pridajte všetky zvyšné  ingrediencie do nádoby. Dobre premiešajte.
3. Priklopte a znovu vložte do mikrovlnky na 9 min. na 600 W, v polovici varenia dobre premiešajte. Omáčka je výborná s cestovinami varenými vGuľatej cestovinke alebo pri príprave lasagní.

Hríbová omáčka
1. Hríby nakrájajte natenko a dajte ich spolu s olejom do Micro plus kanvice 1 l. Priklopte a nechajte v mikrovlnke na 600 W po dobu 3 min.
2. Pridajte rozdrobenú kocku bujónu, smotanu, kukuričný škrob a dobre premiešajte.
3. Priklopte a vložte do mikrovlnky na 600 W na 4 až 5 min. Počas varenia niekoľkokrát zamiešajte. Dochuťte soľou a čiernym korením. Podávajte s hydinovým, bravčovým alebo teľacím mäsom.

Horčicová omáčka
1. Nalejte smotanu do Micro plus kanvice 1 l. Pridajte rozdrobenú kocku bujónu, Zamiešajte a priklopte. Vložte do mikrovlnky na 600 W na 3 min. Pridajte horčicu.
2. Zamiešajte a dochuťte soľou a čiernym korením. Podávajte s grilovaným mäsom alebo rybami.

TIP: Horčicu môžete nahradiť 2lyžičkami papriky alebo karí. V tomto prípade pridajte korenie hneď na začiatku.